Image
Image
Dvorac Petrovića

Projekat CSUCG Laboratorija kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja

Od datuma: 12.12.2022.
Do datuma: 15.03.2023.

Izložba Možemo li da pokušamo ponovo? Savremena umjetnost Bolivije vraća nas u 1986 godinu i kontekst konkretne izložbe, koja je bila postavljena u prostoru Perjaničkog doma za vrijeme aktivnog rada Galerije umjetnosti nesvrstanih zemalja Josip Broz Tito. Nakon 36 godina, ponovo postavljamo identični izbor radova, ukrštajući ga sa arhivskim materijalima, teorijskom čitaonom i istorijskim spisima koji govore o transformacijama okruženja, koje su uslijedile u periodu između dvije postavke. Na jednoj strani prostora koji je izložbu ugostio - Podgorica / Crna Gora / Jugoslavija - na drugoj Bolivije, zemlje čija je kolekcija poklona predstavljena na ovoj izložbi.
Izložbu i program zajednički koncipiraju istraživačica Vjera Borozan i tim Laboratorije kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja - Anita Ćulafić, Nada Baković, Marina Čelebić i Natalija Vujošević. Izložba će se razvijati potupno, a bazira se na kolektivnoj praksi koja u ovaj proces uključuje i nekadašnje radnice i radnike, posjetioce galerije Josip Broz Tito, kao i mladu publiku, volontere koji ovom prilikom žele naučiti više o istorijatu ove kolekcije. Izložbu prate predavanja, diskusije i radionice sa publikom, kao i formiranje sobe za čitanje gdje će zainteresovani svakodnevno imati mogućnost istraživanja i upoznavanja sa arhivskim materijalima i izabranom literaturom. 

Izložbu i program možete posjetiti u Dvorca Petrovića.

 

Pridružite nam se u čitaoni izložbe! Kroz zajednička čitanja literature iz postkolonijalne teorije i književnosti razgovaramo o konceptu aktuelne izložbe, istorijatu kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja i njenoj poziciji kroz različite procese, kao i lekcijama koje možemo naučiti istražujući njen put.
U čitaoni će svim radnim danima između 10 i 13h sa posjetiocima razgovarati Natalija Vujošević, jedna od kustoskinja izložbe.